Čistilna akcija - Naredimo Vipavo, kot je bila nekoč

datum: 20.09.2019

kategorija: obvestila za javnost

Čiščenje reke Vipave in njenih bregov; sobota, 21. 9. 2019, ob 10. uri na Supkulturi. S skupnimi močmi lahko naredimo Vipavo takšno, kot je bila nekoč.

V poletnem času vsakodnevno poslušamo prijatelje, znance, sorodnike ali mimobežnike, kako lepo se je kopati v Sistjanu, v Soči, Nadiži … Le malokdo pa reče: »Hej, jaz sem pa popoldan preživel ob Vipavi, čudovito je bilo!«

Še vedno namreč velja miselnost, da je reka Vipava umazana. A kdor jo bolje pozna, kdor je imel z njo bližnje srečanje, ve, da ta reka že dolgo ni več takšna kot, je bila. Njene brzic so čiste in pripravljene na spust s supom ali drugim vodnim prevoznim sredstvom, tolmunčki, kjer skozi čisto vodo preberemo celotno dno, pa vabijo, da se v njih ohladimo.

A če reka postaja vedno čistejša, ljudje še vedno ostajamo malomarni in nam je vseeno za ta domači dragulj. Še vedno se najdejo taki, ki jim je pot do reke lažja kot pot do smetišča, ki namesto smetnjakov uporabljajo reko. Reka ni odlagališče naše krame, ne dopustimo, da jo nekateri še naprej zlorabljajo.

Ker je spreminjanje miselnosti ljudi dolgotrajen proces, so se pri Vipava Sup Adventure in Občini Renče-Vogrsko odločili, da v tem trenutku za Vipavo poskrbijo tako, da jo očistijo. Po uspešni lanskoletni akciji jo letos ponavljajo, v upanju, da naredimo Vipavo spet čisto, takšno, kot je bila nekoč. Ponovno bodo na supih, čolnih ali peš iz reke in njenih bregov pobirali smeti in odvržene predmete.

Ker pa reka Vipava ni le Občina Renče-Vogrsko, so k akciji pritegnili tudi nekatere druge občine, skozi katere teče ta reka, in njihova društva. Le s tako pomočjo lahko dolgoročno stremimo k temu, da bo reka zares in dokončno čista.

Vsi, željni pomoči v in ob reki, ste dobrodošli, da z njimi naredite Vipavo, kot je bila nekoč. Zbor ob 10. uri pri Supkulturi. Z vsemi morebitnimi vprašanji se lahko obrnete na predstavnika Vipava Sup adventure Andraža Furlana na telefonsko številko 040 236 977.