TRADICIONALNE PRIREDITVE

Za pestrost vsakdanjega življenja in barvitost dogajanja skrbijo tudi tradicionalne letne prireditve, ki se odvijajo na območju naše občine. Obiskovalce popeljejo skozi bogato kulturno, etnološko in kulinarnično dediščino naših krajev ter poskrbijo za pestro športno in zabavno dogajanje.

Šalamjada
V kulturni dvorani v Renčeh poteka vsako leto, konec marca, tradicionalna prireditev ocenjevanja domačih salam. Prireditev spodbuja in podpira pridelovalce salam, k ohranjanju tega običaja in oživljanja naše kulinarične in kulturne krajine.

Pohod po Konjeniških poteh in Jurjevanje:
Ljubitelji konj pridejo na svoj račun v mesecu aprilu. Takrat se v sklopu naše občine odvijajo kar dve pomembni prireditvi. Prva, ki se zvrsti je tradicionalni dvodnevni pohod po konjeniških poteh, ki krožno poteka od Vogrskega na Kras. Za blagoslov konj in dobro leto konjenikov pa poskrbi tradicionalno Jurjevanje, ki poteka v Bukovici, vsako leto konec aprila.

Pohod na Trstelj
27. April - dan upora proti okupatorju, ima pri nas poseben pomen. Že vrsto let poteka na ta dan tradicionalni pohod iz Renč na sosednji hrib Trstelj. V dobri družbi sokrajanov se ob zaključku pohoda pri Stjenkovi koči, zvrstijo številne družabne in športne igre, ki pohodnikom popestrijo dan.

Offroad prireditve Renče, Vogrsko
Na lokacijah opuščenih glinokopov v Renčah in na Vogrskem letno potekajo tradicionalne tekme s terenskimi vozili, kjer se ljubitelji adrenalina preizkusijo v hitrostni in težavnostni vožnji po zahtevno prirejenem terenu.

Mohorjevo                                                          
Tradicionalna etnološko obarvana prireditev, ki se odvija v Renčah vsako leto v mesecu juliju je znana po številnih aktivnostih kot so: prikaz domačih običajev, predstavitev renških zaselkov in lokalne kulinarike, športne aktivnosti, spust po Vipavi in glasbeni program s plesom.

Martinovanje 
Tradicionalno Martinovanje se pri nas začne z Martinovo furengo - z vozom in vprego se možje podajo od vinarja do vinarja na nabor vzorcev vina. Zbrano vino furenga pripelje v Bukovico, kjer se nadaljuje z blagoslovom vina in odprtjem soda. Dogodek vsako leto popestri tudi zabavni program z degustacijo vin lokalnih vinarjov in številnih kulinaričnih dobrot.

Božični potop in Novoletni Živ Žav
V sklopu novoletnih prireditev vsako leto v Renčah priredijo novoletni Živ Žav za otoke, katerega se udeleži tudi dobri mož Dedek Mraz. Že tradicionalen pa je tudi Božični potop, v sklopu katerega potapljači pod vodo okrasijo novoletno jelko.