Naravne znamenitosti

REKA VIPAVA

REKA VIPAVA

Reka Vipava, ki na dan privre skozi številne kraške izvire začne svojo pot v istoimenskem kraju in kot taka velja za edino reko v Evropi z deltastim izvirom. Iz zgornje Vipavske doline se njena pot vije skozi naše kraje vse do Italije kjer se skupaj s Sočo izlije v morje. Reko napajajo številni pritoki, med večje lahko štejemo Močilnik, Hubelj, Lijak in Branico.

NATURA 2000

NATURA 2000

V občini Renče - Vogrsko obstajajo kar 3 območja, ki spadajo v Naturo 2000 (območja z zaščitenimi živalskimi vrstami).

Dolina Vipave: Laška žaba, laški potočni piškur, primorska podust, primorska belica, mazenica, grba, pohra, navadna nežica, kapelj, ozki vrtenec, navadni škržek, strašnični mravljiščar, močvirski cekinček, travniški postavnež, črtasti medvedek, koščični škratec, močvirska sklednica, vidra, rogač, veliki pupek, hribski urh, močvirski krešič, veliki studenčar.

Vipavski rob: Sršenar, beloglavi jastreb, kačar, planinski orel, sokol selec, velika uharica, podhujka, slavec, slegur, pisana penica, kotorna, črna žolna, črnočeli srakoper, pivka, rjava cipa, rjavi srakoper, smrdokavra, vijeglavka, črni škarnik, puščavec, veliki strnad.

Kras: Kačar, veliki skovik, velika uharica, podhujka, smrdokavra, hribski škrjanec, rjava cipa, rjavi srakoper, vrtni strnad, beloglavi jastreb, kotorna, planinski orel, sokol selec, poljski škrjanec, puščavec, veliki strnad.

Vogršček

VOGRŠČEK

Vogršček je umetno akumulacijsko jezero, ki se nahaja v bližini vasi Vogrsko. Nastalo je z zajezitvijo potoka Vogršček ob koncu 80. let. Vodo uporabljajo za namakanje polj v Vipavski dolini. Okrog jezera so speljane številne sprehajalne poti, ki nudijo umirjen pohod med jezerom in gozdom.
Bogat vodni vir Vogrščka predstavlja tudi odlično izhodišče za vse ljubitelje ribolova.

ČRNI HRIBI

ČRNI HRIBI

Na jugu občine se površje strmo dviga na Kraško planoto, ki jo na severni strani oblikuje greben Črnih hribov. Razteza se od Italijanske meje do Branika in tod vodijo številne poti po katerih lahko osvajate posamezne vrhove. Bodite pozorni na okolico, ko stopate po teh poteh, mnoge vas bodo vodile mimo ostankov številnih bunkerjev, zaklonišč, obrambnih jarkov in zasipov še iz časa 1.sv. vojne. Sprehodite se mimo Fajtovega Hriba, vse do goličave z napisom TITO, ki je zagotovo ena markantnejših točk tega območja. Ob jasnem dnevu lahko z najvišjega vrha Trstelja (643 n.m.v.) občudujete razgled, ki vam seže od Jadranskega morja do Julijskih Alp.

LIJAK

LIJAK

Potok Lijak prihaja na dan kot kraški izvir izpod strme lijakaste stene na vznožju Trnovskega gozda. Močan občasen kraški izvir, je tipičen bruhalnik, katerega vodne količine močno nihajo. Na približno 9 km dolgi poti proti jugu teče skozi Vogrsko in se nad Renčami izliva v reko Vipavo. Prvotno strugo z majhnim strmecem, ki je v številnih meandrih vijugala proti reki Vipavi so zaradi vodnega zastajanja v sušnem obdobju in poplav v deževju po 2. sv. vojni regulirali. Regulacijo Lijaka so vodile mladinske delavne brigade in prostovoljci iz okoliških vasi.

BILJENSKI GRIČI

BILJENSKI GRIČI

Na severo zahodu Občine Renče - Vogrsko se dinamično dvigajo Biljenski griči, ki predstavljajo enega izmed največjih strnjenih vinogradov v Sloveniji. Obsegajo kar 240 ha gričev, ki se dvigajo od 50 do 70 n.m.v. Tu se čuti močan vpliv mediteranske klime, ki prihaja iz bližnjega morja in se lepo odrazi ter blagodejno vpliva na rast trte in zorenje grozdja. Prostrani vinogradi, ki se razgibano širijo po številnih gričkih so odlična iztočnica za vse, ki radi aktivno preživljate prosti čas v naravi. Primerni so za svež jutranji tek, downhill kolesarjenje ali nedeljski sprehod skozi vinograd.

PINJA

PINJA

Drevo z značilno dežnikasto krošnjo raste v severnem Mediteranu. Pinija dobro uspeva predvsem na “kislih” tleh in je zaradi globokih korenin zelo odporna proti suši. Je nepogrešljivo drevo klasične mediteranske krajine, ki je znano predvsem po užitnih semenih - pinjolah. Pinijev storž je že v antiki predstavljal simbol plodnosti, izvira življenja. Pinjolam so pripisovali zdravilno moč, zlasti pri odpravljanju težav s prebavo, bolečin v prsih, žolčju in pri lajšanju kašlja. Tudi pri nas se lahko pohvalimo s predstavnikom te drevesne vrste, ki se s svojo krošnjo bohoti na Vogrskem. Pinija na Vogrskem je zaščitena kot naravni spomenik lokalnega pomena.

PLATANA

PLATANA

Grajski vrt v središču vasi Renče, krasi mogočna stoletna platana, ki se dviga visoko v nebo. Uvrščena je med zaščitene naravne spomenike, lokalnega pomena.

Dobre lastnosti platane so poznali že v starem veku. Omenjene so v številnih antičnih spisih grških in rimskih piscev. Častili so jih zaradi goste krošnje, ki je nudila prijetno senco v vročih poletnih dneh.