MUZEJ SANITETE PRVE SVETOVNE VOJNE

Muzej sanitete prve svetovne vojne se nahaja v stari vežici na pokopališču v Renčah. Muzejska zbirka prikazuje delovanje renške vojaške bolnišnice in sanitetni material, s katerimi so zdravili bolne in ranjene vojake v prvi svetovni vojni. V Renčah je delovala Avstro-Ogrska mobilna vojaška bolnišnica, ki je bila tudi epidemiološka. V njej so namreč poleg ranjencev zdravili tudi okužene s tifusom, kolero, špansko gripo ...

muzej-sanitete3

Predstavljena je na petih panojih, ki obravnavajo začetek vojne, Renče med prvo svetovno vojno, begunce, bolnišnico in delovanje sanitete na splošno. Poleg panojev so razstavljeni še nekateri originalni predmeti in avstro-ogrska bolničarska uniforma. Razstavo dopolnjuje veliko slikovnega materiala – od dokumentov do fotografij Renč pred in med vojno. Gre za prvi muzej na temo prve svetovne vojne v občini Renče-Vogrsko in predstavlja začetek razvoja zgodovinskega turizma. Lokacija za muzej sanitete je bila izbrana namenoma, saj so na območju Renč še vedno ohranjena tri vojaška pokopališča, na katerih je pokopanih več kot 3.300 vojakov.

Muzej si je mogoče ogledati v času obratovanja TIC Nova Gorica, ki na podlagi telefonskega klica obiskovalcem na daljavo odpre in zapre muzejsko zbirko. Podrobnejša navodila so obiskovalcem na voljo na vratih muzeja. Za večje skupine pa je možen tudi voden ogled.

Informacije:
Muzej sanitete
Arčoni 1 a
5295 Renče

T: +386 5 330 46 00
M: +386 41 460 217
E: