Spominski park prve svetovne vojne Vinišče

Park prve svetovne vojne v Viniščah, v enem izmed zaselkov kraja Renče, se nahaja na površini 10.000 kvadratnih metrov in je prepreden z jarki, tremi bunkerji, kaverno z vhodom in izhodom ter urejenimi potmi.

vinisce1

Na tem območju se je bojevalo ogromno vojakov iz celotne takratne Avstro-Ogrske monarhije, med njimi tudi ogromno Slovakov, ki so tu v spomin na svoje vojake postavili spominsko obeležje. Gre za šestmetrski lesen stolp v obliki zvona, ki stoji ob kaverni na vrhu hriba. Namesto običajnih zvonov ima na vrhu prazne čaure oziroma naboje od bomb, konstrukcija pa je sestavljena iz rdeče smreke, posebnega in menda zelo redkega lesa, ki so ga pripeljali iz Slovaške in ima dolgo življenjsko dobo. Slovaki take stolpe postavljajo na frontnih linijah, kjer so se bojevali njihovi vojaki, in za soško fronto so izbrali območje s številnimi zgodovinskimi ostanki na Viniščah. Tu je tudi lepo urejen kotiček z mizo in klopmi. Spominski park prve svetovne vojne Vinišče v občini Renče-Vogrsko je bil odprt maja 2022. Odprtja parka prve svetovne vojne z jarki, bunkerji, kaverno in urejenimi potmi so se udeležili tudi številni gostje iz Slovaške in slovaški veleposlanik v Sloveniji Peter Zelenak.

Spominski park prve svetovne vojne Vinišče je del Poti miru, trajnostnega razvoja dediščine prve svetovne vojne med Alpami in Jadranom. Pot poteka čez sv. Ot, skozi Bukovico in Renče na Kraški rob, kjer je bilo zgodovinsko zelo pomembno območje, saj so bili tu jarki avstro-ogrske vojske. V občini Renče-Vogrsko je šest pokopališč iz prve svetovne vojne, od tega tri v Renčah, ki sporočajo, da se je tu bojevalo ogromno vojakov iz vse takratne avstro-ogrske monarhije.

Odprtje spominskega parka prve svetovne vojne Vinišče: